• Vyvýšené záhony
          • Vyvýšené záhony

          • Pred Vianocami sme písali, že naša pani zástupkyňa Vierka Miklerová dlhodobo spolupracuje s občianskym združením Matka a dieťa Turca. Je to kolektív žien, ktoré pomáhajú hlavne deťom.

            https://matkaadietaturca.sk/wp-content/uploads/2018/04/LOGOMDT-1-e1524725412827.png    

             Našej škole darovali vyvýšené záhony, o ktoré sa vzorne starajú žiaci z 1. stupňa ZŠ so svojimi učiteľmi. Pestovanie zeleniny je spestrením vyučovania, deti sú na čerstvom vzduchu, prakticky si vyskúšajú ako sa zelenina pestuje, že sa o ňu treba starať, polievať, trhať burinu. Učia sa rozoznať  šalát od cibule, či reďkovky. Už si nemyslia, že „zelenina rastie v obchode .“

            Chceme sa Vám pochváliť, ako sa nám darí. Veď sa pozrite...

        • TURIEC MAĽOVANÝ - XIII. ročník
          • TURIEC MAĽOVANÝ - XIII. ročník

          • Turčianske kultúrne stredisko v Martine  v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja vyhlásilo výtvarnú súťaž pre žiakov materských, základných  a základných umeleckých škôl TURIEC MAĽOVANÝ - XIII. ročník na témy:

            „Poklady histórie a prírody Turca“

            „Jánošíka a jeho družinu zbojníkov“

            ( pri príležitosti výročia vzniku filmu Jánošík, natáčaného v Blatnici)

             

            Do výtvarnej súťaže TURIEC MAĽOVANÝ  sa zapojilo 7 žiakov našej školy, ktorí si vybrali témy z obidvoch tém jednu, ktorú výtvarne stvárnili. Tému „JÁNOŠÍK A JEHO DRUŽINA“ si vybrali žiaci Šimon Hrivnák zo 4.A triedy pod vedením pani učiteľky Martiny Černákovej a žiačka 9.A triedy Sofia Michálková – z triedy vyučujúcej predmetu výtvarná výchova ročníkoch 6.- 9. Soni Kotúčovej.

            Druhú tému pod názvom „Poklady histórie a prírody Turca“  si vybrali a umelecky stvárnili nasledovní žiaci: Michaela Pšenková9.A triedy, Denis Rác8.A triedy, Kristína Lukačovičová 8.A triedy a Kristína Milancová z triedy 8.A.

             

        • OK v 4-boji mladších žiakov a žiačok
          • OK v 4-boji mladších žiakov a žiačok

          • Dnes 20.5.2022 (piatok) sa vybraní žiaci a žiačky z 5.A a 6.A triedy v doprovode pána učiteľa Martina Januša zúčastnili okresného kola v 4-boji mladších žiakov a žiačok.

            Konkurencia bola veľmi veľká, počasie im vyšlo na jednotku a naši bojovníci sa za svoje výkony hanbiť rozhodne nemusia.

            Žiačka 5.A triedy Viktória Mogyorósiová skončila v disciplíne "Hod vortexom" medzi mladšími žiačkami na krásnom 3.mieste. 

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za výbornú reprezentáciu našej školy a želáme mnoho ďalších úspechov. 

        • Outdoor classroom day 19.5.2022
          • Outdoor classroom day 19.5.2022

          • Štvrtok 19.5.2022 je vyhlásený za "Outdoor classroom day!"

            Outdoor classroom day je medzinárodným projektom, do ktorého sme sa neváhali zapojiť ani my, ako celá škola. Jednými z hlavných cieľov tohto projektu je zvýšiť mentálne a fyzické zdravie, poskytnúť lepšie pochopenie životného prostredia či zvýšiť záujem žiakov o učenie.

            Kedže sa nikomu z nás nevyhla pandémia COVIDU-19 taký "outdoor" deň padol nielen žiakom, ale aj pedagógom vhod. A veru povieme vám, že počasie sme si nemohli priať lepšie. 

            Keby ste to dnes videli...druhostupniari sa vyrojili na multifunkčné ihrisko a obsadili každý jeho kúsok. Niektorí spoznávali rastliny v praxi, iní sa snažili pomocou vzorcov vypočítať koľko zeminy bolo treba na zaplnenie vyvýšených záhonov. Keď si unavili mozgové bunky dali si oddychovku v podobe literatúry a čítania či odložili knižky a konverzovali po anglicky. Žiadny predmet sa dnes neobišiel. Od fyziky, cez matematiku, geografiu, slovenský jazyk, anglický jazyk či biológiu. Ani telesná výchova nebola dnes zanedbaná. Žiaci hrali futbal, bežali a trénovali o sto šesť.

            A čo naši prvostupniari? Tí si rozprestreli deky, posadali na lavičky alebo vyniesli celú triedu aj s lavicami na čerstvý vzduch. Ani tu pani učiteľky a pán učiteľ nezaháľali. Od čítania, cez matematické úlohy až po prírodovedu sa prebralo dnes všetko. A všetko bolo "outdoor".

            Ďakujeme všetkým žiakom a pedagógom za krásne strávený a plne využitý outdoor classroom day :)

        • 4.A ENVIRO výchova
          • 4.A ENVIRO výchova

          • V stredu dňa 18.5.2022 sa naši štvrtáci vydali s pani učiteľkou triednou do Turčianskej Štiavničky na environmentálnu výchovu.

            V Štiavničke ich privítal ako vždy s úsmevom Peťo Kondek, ktorý sa o naších žiakov postaral a pripravil im niekoľkohodinový poznávací program.

            Vydali sa spolu na prechádzku Teplickými serpentínami, prešli sa lesom, spoznali miestny EKO systém avšak najväčším a určite aj nezabudnuteľným zážitkom pre štvrtákov boli zvieratká v priestoroch Centra environmentálnej výchovy Turiec. 

            Okrem mačičky, škrečkov či dokonca ježkov sa naši odvážni štvrtáci nebáli dotknúť rôznych plazov či dokonca nechať si hada liezť okolo krku. Bol to v celu nevšedný a príliš živý módny doplnok :)

            Ďakujeme Peťovi aj zamestnancom CEV Turiec, ktorí pre našich zvedavcov okrem úžasného programu pripravili nakoniec aj malú odmenu.

        • ENVIRO vychádzka 3.A
          • ENVIRO vychádzka 3.A

          • V stredu 18.5.2022 si naši tretiaci spravili ENVIRO vychádzku do okolia našej školy. Okrem pani učiteľky triednej ich sprevádzala aj naša dlhoročná kamarátka teta Katka ( Katarína Vantarová botanička SAV Bratislava).

            Tretiaci si nabalili batôžky plné desiaty a vydali sa spoznávať naše okolie. Teta Katka im poukazovala mnoho zaujímavých rastlín, ktoré sú aj jedlé a my o tom ani nevieme. Vysvetlila im ako funguje EKOsystém v okolí našej školy a nášho bydliska, poukazovala im mnohé zaujímavé bylinky, ktoré sú aj veľmi liečivé a taktiež im porozprávala, ktorým rastlinkám by sa mali vyhýbať. 

            Ďakujeme tete Katke a tešíme sa keď nás navštívi aj nabudúce.

             

        • TESTOVANIE 5
          • TESTOVANIE 5

          • Vážení rodičia a žiaci,

             

            riaditeľka Základnej školy s materskou školou, Priehradná 11, Martin v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje žiakom 6.- 9.ročníka ZŠ s MŠ, Priehradná 11, Martin dňa 18. 5. 2022 (streda) riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - konanie celoslovenského Testovania 5 - 2022.

             

            Vyučovanie žiakov 1.-4.ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín (prípadne podľa mimoškolských akcii).

            Všetci žiaci 6.-9. ročníka budú na tento deň hromadne odhlásení zo stravy v školskej jedálni. 

        • Dopravná výchova 1.B
          • Dopravná výchova 1.B

          • V každodennom živote sa žiaci stávajú účastníkmi cestnej premávky, preto je dopravná výchova  povinnou súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov základných škôl. Úlohou dopravnej výchovy v školách je postupne pripraviť deti na samostatný pohyb v cestnej premávke - v úlohe chodcov, cyklistov a budúcich vodičov. 

            Preto sme sa aj my vybrali 9. mája 2022 na Detské dopravné ihrisko na Severe. Deti si vyskúšali jazdu na kolobežkách a autíčkach, oboznámili sa s niektorými pravidlami cestnej premávky a spoznali dopravné značky. V praxi si vyskúšali prechádzanie cez križovatky so semaformi a správnu jazdu na kruhovom objazde.

            Všetci prváci sa ukázali ako disciplinovaní vodiči a celá výučba sa zaobišla bez dopravnej nehody.

            Len tak ďalej, milí prváci! Robíte nám veľkú radosť. 

        • VIA HISTORICA
          • VIA HISTORICA

          • Dnes v stredu 11.5.2022 prišla k nám do školy Šermiarsko-divadelná kumpánia Via Historica. 

            Žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénkach, zážitkovou formou sa dozvedeli historické fakty a bonusom bolo zapojenie niektorých žiakov priamo do programu. 

            Chlapci z Via Historica k nám chodia pravidelne. Dnešnou témou predstavenia bola "Cesta slovenskou históriou - Od Viedne k Štúrovcom." 

            Žiaci sa dozvedeli čo to o Viedni v roku 1683, o Rákoczym a Jánošíkovi, Márii Terézii, francúzskej revolúcii a taktiež o Štúrovcoch.

            Predstavenie bolo vynikajúce avšak malo jednu chybičku... bolo tak pútavé a skvele spracované, že by sme ho dokázali pozerať ešte aspoň hodinu, a teda sa nám zdalo príliš krátke :)

             

            Tešíme sa keď k nám Via Historica príde aj nabudúce.

            Ďakujeme.

        • Plavecký výcvik
          • Plavecký výcvik

          • Počas uplynulého týždňa sa naši tretiaci a štvrtáci zúčastnili plaveckého výcviku pod vedením pána učiteľa Martina Januša a tímom skvelých inštruktorov

            Naši malí neplavci sa naučili plávať, splývať na vode, techniku dýchania a ku koncu kurzu už z nich boli malé čulé rybky. 

            Na druhej strane, plavci si zdokonalili svoje plavecké štýly, ako správne kopať nohami vo vode a na konci plaveckého výcviku už boli z nich mini profesionáli.

            Naši skvelí inštruktori ich niečo nové naučili avšak za ich tvrdú drinu dostali aj vytúžené odmeny. Mohli sa potápať, skákať do bazéna či vyskúšať si aké náročné je hrať vodné pólo. 

            Ďakujeme aj triednym pani učiteľkám, ktoré sa vystriedali počas tohto týždňa na plavárni a boli neodceniteľné pomocníčky.

        • ENGLISHSTAR 2022
          • ENGLISHSTAR 2022

          • Dňa 5.mája 2022 sa uskutočnila na škole súťaž v anglickom jazyku s medzinárodnou pôsobnosťou pod názvom ENGLISHSTAR 2022, ktorej sa naša škola, s výnimkou predchádzajúcich dvoch rokov, pravidelne zúčastňuje.

            Usporiadateľom medzinárodnej súťaže je Lexicon Slovakia so sídlom v Košiciach. Dnešnej súťaže sa zúčastnilo spolu 39 žiakov z ročníkov 1.- 8.

            Po prvýkrát boli účastníkmi súťaže aj najmladší žiaci, a to jedna žiačka z 1.A triedy a jeden žiak z 2.A triedy.

            Všetci žiaci pod vedením koordinátora súťaže na škole Soni Kotúčovej a v tomto roku aj s pomocou asistentiek Veroniky Zvedelovej a Martiny Salíniovej zvládali riešenie testových úloh v anglickom jazyku bravúrne a určite preukázali skvelé vedomosti a praktické zručností v cieľovom jazyku, ktorým bola angličtina.

            Usporiadateľ zverejní výsledky súťaže najneskôr do 20.6.2022 a zároveň budú distribuované diplomy pre všetkých súťažiacich i ceny pre najúspešnejších z nich.

            Naša škola výsledky medzinárodnej jazykovej súťaže s odovzdaním diplomov i cien zverejní na webovej stránke školy, akonáhle budú výsledky známe.

            Držíme palce všetkým našim žiakom, ktorí pracovali s chuťou, záujmom a veľmi disciplínovane pristupovali k riešeniu zadaní z anglického jazyka.

        • Zápis žiakov do MŠ
          • Zápis žiakov do MŠ

          • Vážení rodičia,

             zápis žiakov do MŠ bude prebiehať v našej MŠ v termíne od

            16.5. do 31.5.2022.  

             

            Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ si môžete stiahnuť nižšie prípadne prísť po vytlačenú prihlášku do MŠ v termíne od 16.5. - 31.5. od 6:30 - 16:30 hod. 

             

            Prihlášku je možné zaslať elektronicky mailom na adresu zsamspriehradna.martin@gmail.com do 31.5.2022.

             

            Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ

        • ENVIRO výchova 5.A
          • ENVIRO výchova 5.A

          • V piatok 29.4.2022 išli naši piataci aj s triednou pani učiteľkou Maťkou Černákovou do Blatnice na Environmentálnu výchovu

            V blatnici ich už čakal ich lektor a sprievodca Maťko Kondek. Ten im pripravil bohatý program, na ktorý sa piataci už celý týždeň tešili. Začali teoretickými znalosťami o faune a flóre Turca. Maťko im porozprával všetko čo vedel a pri výklade mu pomohla aj  jeho operená kamarátka Fionka, ktorú nemožno prehliadnuť...a ani rozhodne prepočuť :)

            Po tom ako sa nabili vedomosťami Maťko otestoval ich pamäť počas enviro vychádzky s pojenej s vedomostným kvízom a súťažou. Naši piataci preukázali skvelé tipovacie schopnosti a v súťaži aj dobrú fyzičku. 

            Za skvelé výkony si od Fiony a Maťa zaslúžili aj malú odmenu v podobe pierok a krásnych záložiek.

            Maťkovi ďakujeme za skvele strávený piatok a dúfame, že sa vidíme už čoskoro :)

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V utorok dňa 26.4.2022 sme si na škole zorganizovali Deň Zeme

            Tí, ktorí nesúťažili v meste sa snažili aj so svojími triednymi učiteľmi pripraviť projekty v triedach. Po dorobení projektov sa presunuli pred školu, na trávniky, ihrisko a do okolia. Vzali do rúk sáčky do košov, hrable a spoločnými silami vyzbierali všetky odpadky, ohorky a smeti v okolí. Za túto aktivitu si vyslúžili veľkú pochvalu od učiteľov aj od pani riaditeľky. 

            Niektorí žiaci 2.A a 9.A išli s pani učiteľkou Lenkou Kunákovou a pánom učiteľom Tomášom Lopeňom pred OC Galériu kde spoločnosť Brantner zorganizovala už 12. ročník súťaže pri príležitosti Dňa Zeme

            Akcia bola určená pre základné školy z mesta Martin. Do súťaže sa zapojilo 120 žiakov z 10 základných škôl, v zložení 20 šesťčlenných súťažných tímov.

            Žiaci súťažili v dvoch kategóriách. Žiaci 1. – 4. ročníka tvorili 2D diela na tému „Okno do lesa“ a žiaci druhého stupňa mali vytvoriť 3D diela na tému „Zem sa smeje kvetmi“

            Diela sú vystavené do 03.05.2022 do 12:00 hod v OC Galéria Martin. Aj široká verejnosť môže hlasovať a rozhodnúť o víťazovi. Dňa 06.05.2022 o 10:00 hod bude prebiehať ocenenie diel v OC Galéria Martin na základe hlasovania verejnosti.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Priehradná 11
        • ZŠ: 0911/ 349 300, 0907/ 966 104 MŠ: 0911/ 240 495 ŠJ: 0940 659 129
        • Priehradná 11 Martin 036 01 03601 Martin Slovakia
        • Mgr. Dagmar Královancová
        • Mgr. Miroslava Cetlová
        • Mgr. Viera Miklerová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje