• Šaliansky Maťko

          • Vo štvrtok 15.2.2024 sa v priestoroch CVČ Kamarát v Martine konalo okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko. Tohto kola sa zúčastnila naša piatačka Mia Hillová. Tá si pod vedením pani učiteľky Lenky Kunákovej pripravila krásnu povesť s názvom Rybí kráľ.

            Konkurencia bola silná, recitujúcich bolo neúrekom. Mii Ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy.

        • Kinetické umenie v 6.A
          • Kinetické umenie v 6.A

          • Naši šiestaci sa počas hodín výtvarnej výchovy nenudia. Pani učiteľka Sonka Kotúčová im vždy vymyslí tému, ktorá by bavila nielen žiakov, ale aj nejedného dospeláka.

            A tak sa v 6.A začalo na hodine výtvarnej výchovy tvoriť kinetické umenie. Bola to hodina kúziel, kde postavičky, predmety či zvieratá ožívali. Myslíme, že pani učiteľka ani sama nepredpokladala, aké úžasné a pohyblivé výtvory naši šikovníci vymyslia. Bolo sa na čo pozerať. Škoda, že ste tam nemohli byť všetci.

            Skúsili sme to aspoň zachytiť, ako fotografie. No posúdťe sami, nie sú šikovní?

        • Koláč a slovenský jazyk v 6.A
          • Koláč a slovenský jazyk v 6.A

          • Asi sa mnohí čudujete, že čo môže mať asi tak spoločné nepečený koláč a slovenský jazyk??Čudovali sa aj naši šiestaci kým nezistili, že kombinácia týchto dvoch vecí je niečo veeeeeeeeľmi chutné.

            Pani učiteľka Lenka Kunáková mala prebrať so šiestakmi na slovneskom jazyku veľmi nudnú tému, a to opis pracovného postupu. No a zamyslite sa...komu sa len chce opisovať, ako sa pečie šťavnaté kuriatko, bábovka alebo nejaký fajný koláč? Áno, nikomu! Hlavne keď to nemôžete potom zjesť!

            A tak sa pani učiteľka rozhodla, že nezostane len pri opise, ale šiestaci budú mať možnosť teoretický opis uplatniť v praxi a nepečenému smotanovému koláčiku vdýchnuť na hodine slovenčiny aj život. 

            Ako sami vidíte na fotkách, trieda sa rozdelila na dievčenskú a chlapčenskú časť. Vzhľadom na veľkosť oboch nepečených koláčikov vládla po škole veselá nálada, pretože viacerí sa nádejali, že sa im kúsok újde. Avšak opak bol pravdou a šiestaci svoje výtvory "schramstli" tak rýchlo, že my ostatní sme sa nestačili ani spamätať a plechy zívali prázdnotou  :)

            Pevne veríme, že takýchto praktických pracovných postupov bude čoraz viac a nám ostatným sa tiež újdu nejaké tie vzorky :)

          • Matematika v praxi u šiestakov

          • Na Valentína sme so šiestakmi nepočítali na hodine tradične v laviciach a pri
            tabuli, ale deti sa rozdelili na dve skupiny – chlapci a dievčatá. Rozhodli sme sa
            nové učivo – aritmetický priemer – naučiť „za pochodu“.


            Obidve skupiny mali za úlohu zmerať výšku svojich členov, zapísať do tabuľky,
            vypočítať priemernú výšku chlapcov a dievčat a usporiadať spolužiakov podľa
            výšky od najvyššieho po najnižšieho.


            Deti pracovali ako včeličky – merali, počítali, zapisovali. Na záver nám svoje
            výsledky aj odprezentovali. Zistili sme, že dievčatá v priemernej výške málinko
            vedú.

          • TESTOVANIE 9

          • Vážení žiaci a rodičia,

             

            celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom 

            TESTOVANIE 9 sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční dňa 20.03.2024 z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

        • 4.A na ENVIRO
          • 4.A na ENVIRO

          • V piatok 9.2.2024 sa vybrali naši štvrtáci s triednym pánom učiteľo Maťom do Blatnice na environmentálnu výchovu. Veľmi sa na to tešili pretože na ENVIRO do Blatnice donedávna chodili len piataci a šiestaci. 

            Na zastávke v Blatnici ich privítal, ako vždy Maťo z CEV Turiec, a ako posilu mal so sebou usmiatu Silvinku. Spolu sa všetci presunuli do priestorov centra enviro výchovy. Okrem skvelej prednášky sa štvrtáci dozvedeli niečo o ekosystéme a jeho zložitých vzťahoch, o faune a flóre Turca a taktiež im Maťo ukázal nie vždy veľmi poslušnú papagájicu Fionu, ktorá keď zbadá piškótku, tak zabudne na všetko navôkol.

            Po prednáške a hrách sa všetci presunuli na vychádzku po okolí Blatnice. Kde mohli štvrtáci vidieť to, o čom im Maťo len pred chvíľkou rozprával naživo.

            Síce im počasie neprialo, avšak deň im to nepokazilo. Niečo nové sa naučili a už sa tešia na ďalšiu návštevu CEV Turiec v Blatnici.

        • 5.A v múzeu
          • 5.A v múzeu

          • V piatok 2.2.2024 sa 5.A vybrala na dejepisnú exkurziu do prírodovedného Múzea Andreja Kmeťa.

            Pani lektorka nás oboznámila so všetkými exponátmi pekne postupne. Všetko nám dopodrobna vysvetlila a ukázala. Videli sme toho veľa, múzeum je interaktívne a chvíľkami sme nevedeli či sa pozerať doprava, doľava alebo pred seba. Odvšadiaľ sa ozývali zvuky prírody, živočíchov či spolužiakov, ktorí sa snažili zvuky napodobniť :)

            Každé zviera sme si mohli aj vypočuť. V rámci múzea sme mohli obdivovať aj výstavu mäkkýšov. Na konci prehliadky sme vypracovali vo dvojiciach pracovné listy o prírode Turca.

            Veľmi sa nám prehliadka múzea páčila a dúfame, že nás triedna pani učiteľka Dominika bude na takéto prehliadky brávať častejšie :)

        • Karneval
          • Karneval

          • V stredu 31.1.2024 sa u nás na škole hodnotilo, tak ako všade, čo naši žiaci stihli, čo nestihli, v čom boli dobrí, čo im trošku nevyšlo a aký bol ten prvý polrok z tohto školského roka.

            Avšak predtým ako sa toto všetko udialo v triedach za zavretými dverami, pripravili si žiaci druhého stupňa niečo pre našich "prvostupniarov". Deň predtým nafúkli kopec balónikov, porozhadzovali konfety, prilepili girlandy a pripravili všetko čo bolo na stredu treba.

            V stredu ráno si pripravila každá trieda svoje stanovisko a už len čakali na príchod mladších žiakov. V tento deň sme sa totiž rozhodli spojiť príjemné s užitočným. Okrem karnevalu, hudby a zábavy si starší žiaci pripravili stanoviská s disciplínami a mohlo sa začať naše rovesnícke učenie. Prvostupniari sa zdokonalili v tímovej spolupráci, komunikácií, skupinovej práci, zlepšili si koordináciu a nakoniec sa pri sprievode hudbe aj zabavili.

            A po dobrej zábave ich čakali triedni učitelia v triedach s výpismi polročných hodnotení. Všetci sa dozvedeli svoje polročné známky a triedni učitelia ich pochválili alebo im aj dohovorili na čom viac zapracovať v druhomm polroku.

            Ďakujeme druhostupniarom za super odvedenú prácu a trpezlivosť pri vysvetľovaní pravidiel svojim mladším spoužiakom.  

          • „GREENFLUENCERI“

          • Študenti II. ročníka gymnázia Jozefa Cígera Hronského vo Vrútkach sa v rámci projektu s názvom „Greenfluenceri“ snažili o zvýšenie povedomia v oblasti Environmentalistiky u svojich mladších spolužiakov zo základnej školy s materskou školou, Priehradná 11 v Priekope.

            V triedach na 2. stupni si vyskúšali výučbu o životnom prostredí. Žiakom odprezentovali svoje vedomosti, viedli dialóg na danú tému a pomocou kvízu deti aj otestovali. Pripravili si tiež praktické úlohy, napr. triedenie odpadu. Každá trieda dostala za úlohu vytvoriť si vlastnú krabicu na jednostranne použitý papier. Tento papier môžu použiť opäť, inak by skončil v odpade.

            Cieľom tejto aktivity je inšpirovať deti k ochrane životného prostredia v čo najmladšom veku.

            Týmto ďakujeme študentom "greenfluencerom" za skvelé prednášky a veríme, že sme sa nevideli naposledy.

      • Kontakty

        • Základná škola s materskou školou, Priehradná 11
        • ZŠ: 0911/ 349 300, 0907/ 966 104 MŠ: 0911/ 240 495 ŠJ: 0940 659 129
        • Priehradná 11 Martin 036 01 03601 Martin Slovakia
        • Mgr. Dagmar Královancová
        • Mgr. Miroslava Cetlová
        • Mgr. Viera Miklerová
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje