• Očista
          • Očista

          • V piatok 12.4.2024 sa u nás na škole toho dialo až až. Začali sme hodinou rovesníckeho učenia. Naši najstarší deviataci spolu s ôsmakmi si pripravili prezentácie a rozličné aktivity na tému recyklácie, separovania odpadu a čistoty nášho okolia. Rozdelili sa do tried a vrhli sa na "učenie." Mladší žiaci boli nadšení, že nemusia stále pozerať len na nás učiteľov, a tak pozorne počúvali. 

            Druhú a tretiu hodinu si všetky triedy spolu s triednymi uciťeľmi pripravovali z recyklovateľných materiálov svojich triednych "recykláčikov." To boli príšerky všelijakých tvarov. Od robotov, zvieratiek až po rozličné postavičky. Myslíme, že každá trieda spravila niečo unikátne a veľmi tvorivé.

            Štvrtú a piatu hodinu sme sa všetci zapojili do výzvy mesta Martin - "Deti a žiaci čistia mesto Martin." Od mesta sme dostali vrecia, ktoré sme rozdelili do tried. Žiaci aj učitelia si vyhrnuli rukávy, navliekli rukavice, vzali do rúk metly, lopaty, motyky a vrhli sa na úpravu okolia našej školy. Do vyvýšených záhonov naši prvostupniari sadili šalátiky, reďkovky, paradajky a iné mňamky, ktoré budú chodiť o niekoľko týždňov vyjedať. Starší sa rovno vrhli na očistu chodníkov, schodov, vytrhávanie buriniek, rýľovanie, zber šišiek, konárov, odpadkov a úpravu multifunkčného ihriska.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme :)

          • Mať kamaráta je super!

          • Pri príležitosti 65. výročia CVČ Kamarát sa aj naši menší žiaci zapojili do súťaže s názvom "Mať kamaráta je super!" Pod vedením pani vychovávateľky Lenky Mieščákovej naše školské kolo vyhrali dve žiačky tretieho ročníka, a to Olívia Plavecká a Olívia Valková. Cenu poroty dostal druhák Jakub Haráni, ktorý namaľoval výkres spolu s maminkou.

            Všetkým zúčastneným blahoželáme a veríme, že maľovať budú aj naďalej :)

        • Deti v pohybe
          • Deti v pohybe

          • V utorok a stredu sa naši prvostupniari zúčastnili akcie Deti v pohybe. Túto akciu organizuje mesto Martin s Mestským hádzanárskym klubom Martin v športovej hale na Podháji. Ako je to dobrým zvykom, aj tohto druhého ročníka sa naši najmenší zúčastnili. Prváci a druháci si vybojovali krásne druhé a tretie miesto. Tretiaci a štvrtáci mali obrovskú konkurenciu, ale bez odmeny neodišli. Tretiaci si vybojovali štvrté miesto a štvrtáci obhájili minuloročné prvé miesto. Za skvelý výkoln ich pán učiteľ Maťo s pani učiteľkou Zuzkou vzali nakrátko do hokejovej haly, aby si oddýchli, dali super pukance a pozreli výkony mladých hokejistov.

            Všetkým zúčastneným ďakujeme, tak isto, ako aj všetkým pedagógom.

        • Vynášanie Moreny
          • Vynášanie Moreny

          • V dávnom období ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily. Zároveň boli presvedčení, že ich konanie možno ovplyvniť rôznymi obradmi. Patrí k nim aj vynášanie Moreny, staroslovanskej bohyne zimy a smrti.

            Morena symbolizovala zimu. Ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju utopiť v potoku alebo upáliť. Verili, že zničením Moreny vyženú nebezpečné choroby a smrť, vypudia z dediny nečisté sily, ktoré zadržiavajú vegetáciu, no predovšetkým urýchlia odchod zimy.

            Tak, ako je to u nás už milým zvykom, ani tento rok naši najmenší s ich triednymi učiteľmi nevynechali tento krásny zvyk zapaľovania Moreny. Morenu si dopredu pripravili, poriadne ju obliekli, vypchalii slamou a priniesli k potoku. Tam ju pán učiteľ zapálil a za spevu žiakov ju spoločne vhodili do vody. A tak všetci dúfame, že naším najmenším sa jar podarilo privolať, že budeme všetci zdraví a tiež, že všetky zlé sily odišli spíolu s Morenou.

             

          • Ocenenie učiteľov 2024

          • Mesto Martin v stredu 27. marca ocenilo pedagógov tak ako tomu býva každý rok. Ocenenie za našu školu prebrala Mgr. Ingrid Nagyová, a to za zodpovedný prístup a vynikajúcu prácu vo výchovno-vzdelávacom procese v základnej škole a pri príležitosti životného jubilea. Ocenenie si prevzalo z rúk viceprimátorov mesta Martin Stanislava Thomku a Adama Žiláka 29 učiteľov.

            Blahoželáme.

          • Veľkonočné prázdniny

          • Veľkonočné prázdniny trvajú od štvrtka 28.3.2024 do utorka 2.4.2024.

            Žiaci nastupujú do školy po prázdninách v stredu 3.4.2024.

        • MCORŠ kolky
          • MCORŠ kolky

          • Tak, ako je to už zvykom, aj tento rok sme sa zapojili do MCORŠ súťažného kola, ktoré sa konalo v kolkárni v Priekope už 16.2.2024.

            Štastie boli skúsiť naši žiaci 4. až 7. ročníka. Tento rok sa nám podarilo vyhádzať víťazné miesta a veľmi dobré umiestnenia v niekoľkých kategóriách. 

            V kategórií staršie žiačky sa na krásnom 1. mieste umiestnila žiačka 4.A triedy Ela Brokutová s počtom bodov 42!

            V kategórií starší žiaci si 1. miesto vyhádzal žiak 5.A triedy Dávid Jesenský s výkonom 41 bodov.

            Najväčším a najpríjemnejším prekvapením bolo umiesntnie jednej našej pani učiteľky v kategórií ženy do 40 rokov. Pani učiteľka Dominika Bednárová sa premiérovo zúčastnila kolkárskeho turnaja a pevne veríme, že to nebolo len začiatočnícke šťastie. Umiestnila sa na úžasnom 3. mieste s počtom hodených bodov 44. Všetci dúfame, že budúci rok si vyhádže minimálne 1. miesto :)

            Ďakujeme všetkým zúčastneným a veríme, že budúci ročník to bude zas o nejaký ten kúsok lepšie.

          • Tvoríme leporelo

          • Keďže je marec spojený najmä s knihami, tak sme sa so štvrtákmi rozhodli zapojiť do súťaže o najkrajšie leporelo.

            Deti si priniesli rôzny materiál – kartóny, krepové a farebné papiere, vatu, tavné pištole, fixky a ešte mnoho iného. A na hodinách čítania sme sa pustili do práce.

            Vznikali veľmi pekné dielka s rôznymi príbehmi – ocitli sme sa v džungli, vo svete čarodejníka Harryho Pottera, v ľadovom kráľovstve, ba aj v lese s Červenou čiapočkou. Dúfajme, že naše knižky porotu zaujmú a podarí sa nám získať aj nejaké ocenenie. Deti si však už teraz zaslúžia veľkú pochvalu za svoju tvorivú prácu a nápady.

          • Pasovanie prvákov a Vtáčatká pri tom

          • Veľká slávnosť sa konala v stredu 20. marca  v telocvični ZŠ Priehradná. Malí prváčikovia boli oficiálne pasovaní do stavu školského. Nebolo to ale len tak. Pasovaniu predchádzal program, v ktorom prváci ukázali, čo sa doteraz naučili, že poznajú básničky aj pesničky.

            Veľkými pomocníkmi boli aj šikovné dievčatá z DFS Vtáčatká, ktoré prítomných potešili   hudobno – tanečným programom.  

            Potom už mohli praví rytieri vykonať slávnostný akt. Po prečítaní prísahy školáka si prváci odniesli dekrét a medajlu. Za prítomnosti rodičov, starých rodičov a súrodencov boli prváci slávnostne pasovaní za právoplatných žiakov našej základnej školy.

            Ďakujeme rytierom zo šermiarskej skupiny SHŠ Taurus Ater a vedúcej DFS Vtáčatká Magdaléne Gáťovej za program.

            Na organizácii tohto podujatia sa podielali rodičia 1.A triedy: p. Šenkárová, p. Zacharová a p. Golier. Pomocnú ruku priložili pri obliekaní detí do kostýmov p. Janka Mazúrová a Mgr. Slavomíra Nogová. Slávka sa nám postarala aj o zvukový prenos.  Prípravu, vystúpenie a priebeh celého podujatia realizovala triedna učiteľka 1.A triedy Mgr. Magdaléna Gáťová. Z tejto výnimočnej udalosti máme aj reportáž v TVTuriec.

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • Svetový deň vody je určený na 22. marca už od roku 1993. Vyhlasuje ho každoročne OSN.

            Aj my sme si dnes pripomenuli význam vody, jej životodárne účinky na človeka a prírodu. Kde je voda , tam je život! Dostatok pitnej vody pre všetkých! Týmto sme žiakom na prvom stupni ozrejmili dôležitosť pitného režimu počas dňa, ale aj šetrenie vodou, či sme sa spoločne zamýšľali nad kolobehom vody v prírode a prístupe všetkých ľudí k pitnej vode.

            Prváci sa plnými dúškami čistej vody osviežili a pozreli spoločne náučný film o vode, a neskôr zapísali do svojich prváckych zošitov pár slov.

            Druháci s pani učiteľkou Ivetkou vytvorili tie najkrajšie a najveselšie kvapky vody. Tretiaci vytvárali s pánom učiteľom Emanom a pani učiteľkou Zuzkou plagáty o vode, o jej dôležitosti pre život a taktiež vypracovali rôzne pracovné listy týkajúce sa vody a jej významu pre život na našej planéte.

            Nuž, a štvrtáci na hodine informatiky vytvorili v programe Word rôzne poučné dokumenty, ktoré im budú slúžiť aj neskôr, ako zdroj informácií. 

          • Deň otvorených dverí

          • Pondelok (18.3.2024) sme na prvom stupni našej školy začali príjemnou návštevou. Prišli medzi nás predškoláci, ktorí sa chystajú na zápis do 1. ročníka. Poprezerali si priestory, nakukli aj do tried.

            Tretiaci, už veľkí školáci im ukázali ako ovládajú vybrané slová a druháci sa vyšvihli na matematike. No najviac sa im páčilo v prvej triede. Možno aj preto, že škôlkári a prváci sú vekovo najbližšie.

            Predškoláci mali možnosť zasadnúť do školských lavíc a vyskúšať si, aké to je byť „veľkým školákom“. Pani učiteľka Magdaléna Gáťová so svojim prvákmi ukázala rôzne aktivity predškolákom, čo sa im veľmi páčilo. Prváci im s radosťou a hrdosťou prečítali zo Šlabikára. Spoločne si zaspievali, potrénovali jazýček pri rečňovankách, vyčítankách a slovných hrách. O chvíľu aj naši najmenší budú riadnymi prvákmi. Tešíme sa na vás už pri zápise.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľstvo školy udeľuje 

            z organizačných dôvodov žiakom 5.A, 6.A, 7.A, 8.A, základnej školy

            dňa 20. 3. 2024

             

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO

             

            V uvedený deň sa uskutoční celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka T9 - 2024 .Na priebeh testovania bude dohliadať väčší počet učiteľov, preto nebude možné zabezpečiť chod vyučovania podľa rozvrhu. Vyučovanie podľa rozvrhu hodín bude pokračovať dňa 21. 3. 2024.  

            Žiaci daných ročníkov budú v tento deň odhlásení zo stravovania v školskej jedálni.

        • 2% z dane
          • 2% z dane

          • Vážení rodičia a priatelia školy, 

             

            chceli by sme Vám všetkým oznámiť, že naše Združenie SRRZ - RZ pri Základnej škole s materskou školou je v zozname prijímateľov podielu zaplatenej dane z príjmov fyzických a právnických osôb za rok 2023.

             

            Finančné prostriedky získané z darovaných 2% budú využité na modernizáciu prostredia, skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole a na nákup rozličných učebných pomôcok pre našich žiakov.

            Budeme veľmi radi, ak sa rozhodnete Vaše 2% z dane venovať na rozvoj našej Základnej školy s materskou školou.

            Tlačivo si môžete stiahnuť TU

             

            Ak ste tak už urobili ďakujeme Vám z celého srdca a nižšie by sme Vám chceli ukázať čo naša Základná škola s materskou školou zakúpila pre naše deti aj vďaka Vašim príspevkom z 2% daní.

             

            Ďakujeme veľmi pekne

          • Zápis do 1. ročníka

          • Vážení rodičia,

             

            V dňoch 3. - 4.4.2024 sa na našej škole uskutoční zápis do 1.ročníka. Zápis bude prebiehať od 14:00 - 18:00 hod v budove prvého stupňa v triede terajšej 3.A.

             

            Na zápis je potrebné priniesť:

            - rodný list dieťaťa

            - občiansky preukaz zákonných zástupcov

            - v prípade dieťaťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami priniesť aj písomné vyjadrenie z CPPPaP, vydané na základe diagnostického vyšetrenia dieťaťa.

             

            Nižšie máte podklady potrebné na zápis:

            - Prihlášku do 1.ročníka + doplňujúce tlačivo, ktoré je potrebné vyplniť a priniesť s prihláškou.

            - Písomné vyhlásenie zákonného zástupcu prípadne Písomné vyhlásenie jedného rodiča (bližšie informácie o podpise len jedného zo zákonných zástupcov nájdete v dokumente "Informácie").

             

            Online Prihlášku do 1.ročníka môžete vyplniť na našej stránke TU alebo v hlavnom menu ako ELEKTRONICKÁ PRIHLÁŠKA.

            Podľa Usmernenia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky k zápisu do 1.ročníka na školský rok 2023/2024 č.2023/7645:1-A2110 je elektronická prihláška platná len vtedy ak je jej neoddeliteľnou súčasťou tlačivo s podpismi oboch zákonných zástupcov (nižšie ako "Povinná príloha k elektronickej prihláške").

             

            Prihláška

            Písomné vyhlásenie

            Povinná príloha k elektronickej prihláške

            Čestné vyhlásenie zákonného zástupcu

        • Návšteva prvákov v MARTINUSE
          • Návšteva prvákov v MARTINUSE

          • Marec – mesiac knihy je tu! A my, najmladší žiaci našej školy sme si ho pripomenuli. Nielen výstavkou kníh v triede, poznávaním detských spisovateľov a ilustrátorov, ale aj výnimočnou exkurziou vo veľkoskladoch kníhkupectva MARTINUS.

            Toľko poznania a krásy v knihách v regáloch sme ešte nevideli. Prváci sa naučili, že sklad kníh je určený na internetový nákup pre celé Slovensko. Dospeláci nám ukázali ako sa knihy balia, ako sa lepí adresa prijímateľa, ako knihu nájsť v tom množstve vydaní. Na záver sme si užili zaujímavú aktivitu pri čítaní detskej knihy a hrou s „fantastickou“ krabicou. Po super šmýkačke sme sa s radosťou  dostali k zázračným dverám , a tým naše poznanie v Martinuse skončilo.

            Za darčeky, ktoré nám odovzdali tety, sme spoločne poďakovali. Tri detské knihy, ktoré sme dostali, si uložíme v našej triednej knižnici. O chvíľu si ich budeme môcť prečítať sami. Prvákov sprevádzala triedna učiteľka 1.A Magdaléna Gáťová a Janka Mazúrová.

          • Šaliansky Maťko

          • Vo štvrtok 15.2.2024 sa v priestoroch CVČ Kamarát v Martine konalo okresné kolo súťaže Šaliansky Maťko. Tohto kola sa zúčastnila naša piatačka Mia Hillová. Tá si pod vedením pani učiteľky Lenky Kunákovej pripravila krásnu povesť s názvom Rybí kráľ.

            Konkurencia bola silná, recitujúcich bolo neúrekom. Mii Ďakujeme za krásnu reprezentáciu našej školy.

        • Kinetické umenie v 6.A
          • Kinetické umenie v 6.A

          • Naši šiestaci sa počas hodín výtvarnej výchovy nenudia. Pani učiteľka Sonka Kotúčová im vždy vymyslí tému, ktorá by bavila nielen žiakov, ale aj nejedného dospeláka.

            A tak sa v 6.A začalo na hodine výtvarnej výchovy tvoriť kinetické umenie. Bola to hodina kúziel, kde postavičky, predmety či zvieratá ožívali. Myslíme, že pani učiteľka ani sama nepredpokladala, aké úžasné a pohyblivé výtvory naši šikovníci vymyslia. Bolo sa na čo pozerať. Škoda, že ste tam nemohli byť všetci.

            Skúsili sme to aspoň zachytiť, ako fotografie. No posúdťe sami, nie sú šikovní?

        • Koláč a slovenský jazyk v 6.A
          • Koláč a slovenský jazyk v 6.A

          • Asi sa mnohí čudujete, že čo môže mať asi tak spoločné nepečený koláč a slovenský jazyk??Čudovali sa aj naši šiestaci kým nezistili, že kombinácia týchto dvoch vecí je niečo veeeeeeeeľmi chutné.

            Pani učiteľka Lenka Kunáková mala prebrať so šiestakmi na slovneskom jazyku veľmi nudnú tému, a to opis pracovného postupu. No a zamyslite sa...komu sa len chce opisovať, ako sa pečie šťavnaté kuriatko, bábovka alebo nejaký fajný koláč? Áno, nikomu! Hlavne keď to nemôžete potom zjesť!

            A tak sa pani učiteľka rozhodla, že nezostane len pri opise, ale šiestaci budú mať možnosť teoretický opis uplatniť v praxi a nepečenému smotanovému koláčiku vdýchnuť na hodine slovenčiny aj život. 

            Ako sami vidíte na fotkách, trieda sa rozdelila na dievčenskú a chlapčenskú časť. Vzhľadom na veľkosť oboch nepečených koláčikov vládla po škole veselá nálada, pretože viacerí sa nádejali, že sa im kúsok újde. Avšak opak bol pravdou a šiestaci svoje výtvory "schramstli" tak rýchlo, že my ostatní sme sa nestačili ani spamätať a plechy zívali prázdnotou  :)

            Pevne veríme, že takýchto praktických pracovných postupov bude čoraz viac a nám ostatným sa tiež újdu nejaké tie vzorky :)

          • Matematika v praxi u šiestakov

          • Na Valentína sme so šiestakmi nepočítali na hodine tradične v laviciach a pri
            tabuli, ale deti sa rozdelili na dve skupiny – chlapci a dievčatá. Rozhodli sme sa
            nové učivo – aritmetický priemer – naučiť „za pochodu“.


            Obidve skupiny mali za úlohu zmerať výšku svojich členov, zapísať do tabuľky,
            vypočítať priemernú výšku chlapcov a dievčat a usporiadať spolužiakov podľa
            výšky od najvyššieho po najnižšieho.


            Deti pracovali ako včeličky – merali, počítali, zapisovali. Na záver nám svoje
            výsledky aj odprezentovali. Zistili sme, že dievčatá v priemernej výške málinko
            vedú.

          • TESTOVANIE 9

          • Vážení žiaci a rodičia,

             

            celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl pod názvom 

            TESTOVANIE 9 sa v školskom roku 2023/2024 uskutoční dňa 20.03.2024 z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou, Priehradná 11
      • ZŠ: 0911/ 349 300, 0907/ 966 104 MŠ: 0911/ 240 495 ŠJ: 0940 659 129
      • Priehradná 11 Martin 036 01 03601 Martin Slovakia
      • Mgr. Dagmar Královancová
      • Mgr. Miroslava Cetlová
      • Mgr. Viera Miklerová
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje